Zijn supplementen nodig?

Zijn supplementen nodig?
Die vraag wordt mij regelmatig gesteld en het antwoord is ja. Supplementen zijn een aanvulling op je voeding, het zijn geen medicijnen.
Het slikken van sommige supplementen is onmisbaar voor een optimale gezondheid. Daarmee bedoel ik; de optimale inname is niet hetzelfde als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De ADH is de inname die je nodig hebt om niet ziek te worden. Niet ziek zijn is niet de optimale toestand die je wilt voor je lichaam. Het doel is om je gezond, fit en energiek te voelen, zonder klachten.
Vitamines, mineralen en spoorelementen kan je lichaam niet zelf aanmaken en je bent dus afhankelijk van voeding om dit binnen te krijgen.
Ons dagelijks voedingspatroon (ook al eet je nog zo gezond) is ontoereikend om in alle vitamines, mineralen en spoorelementen te voorzien in de hoeveelheid die optimaal voor ons lichaam is.
Daarnaast beperkt stress de opname van voedingsstoffen en bevat onze voeding van tegenwoordig helaas niet meer de hoeveelheid voedingsstoffen die het vroeger bevatte.
Daardoor loop je al snel het risico om tekorten te krijgen, en (vage) klachten.
In sommige gevallen kunnen supplementen (tijdelijk) in grotere hoeveelheden nuttig zijn om bepaalde klachten te verhelpen of te voorkomen.
Kies wel voor kwalitatief goede supplementen op basis van natuurlijke stoffen, die een hoge biologische beschikbaarheid hebben want synthetische stoffen in bepaalde (goedkope) merken kunnen zelfs schadelijk zijn. Raadpleeg het liefst een orthomoleculair specialist en slik niet zomaar iets.
Het belangrijkste is uiteraard om elke dag zo gezond mogelijk te eten, water drinken, bewegen, stress te vermijden en voldoende ontspannen. Supplementen kunnen je voeding niet vervangen, ze hebben zelfs vaak stoffen uit je voeding nodig om optimaal te werken

Deel deze blog!