Hoe werkt het?

Hoe werkt het?

Als orthomoleculair therapeut kijk ik wat je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. En wat je nodig hebt in welke verhouding en wat we kunnen gaan doen wanneer deze verhouding uit balans is. Wanneer ons lichaam langdurig uit balans is, kan dit leiden tot vele verstoringen, die leiden tot klachten en ziekten. Een disbalans in ons lichaam kan diverse oorzaken hebben. Inmiddels is het duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van chronische ziekten, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes.

Niet alleen een goede voeding, vertering en opname is noodzakelijk. De oorzaak van tekorten vinden we vrijwel altijd in de darmen. Onze darmen weerspiegelen onze gezondheid! Naast een juist voedingspatroon, kijk ik ook naar het bewegingspatroon en het functioneren van de psyche. Het één functioneert niet goed zonder een goede functie van het ander. Alles staat met elkaar in verbinding. Je leefstijl en leefomstandigheden zijn mede bepalend voor je algehele gezondheid. Rust, ontspanning en beweging zijn minstens zo belangrijk en worden ook meegenomen in de behandeling.

Wat wil jij veranderen aan jouw gezondheid? Dit is de vraag die centraal staat tijdens de behandeling.

Waarom wil je veranderen en waarom is dit nog niet gelukt? Samen maken wij een stappenplan om jouw doel duidelijk in beeld te krijgen.
Tijdens het eerste consult nemen we je intakeformulier samen door en nemen zodoende jou gezondheid en eventuele klachten onder de loep.
Het doel is om goed te begrijpen wat je nodig hebt, zodat ik van daaruit een plan kan opstellen.

Je krijgt alvast wat aanpassingen en tips mee waar je de eerste weken mee aan de slag kunt. Tijdens het tweede consult zullen we doornemen hoe de aanpassingen zijn ervaren en het verder behandelplan samen bespreken.

Hierbij wordt gekeken naar jouw voedingspatroon.

Er wordt gekeken naar macro-, en micronutriënten die je binnenkrijgt, maar ook of je voedingsstoffen goed kunt opnemen. Aan de hand van jouw klachten krijg je persoonlijk voedingsadvies.

We kijken met welke veranderingen je de benodigde voedingsstoffen binnen kunt krijgen én opnemen. Natuurlijk houden we rekening met jouw voorkeuren, leefstijl en eventuele allergieën.

Voor een gezond leven is een balans tussen inspanning en ontspanning belangrijk.

Plezier hebben in bewegen, tijd nemen om te genieten en een gezonde nachtrust schiet er weleens bij in.
Daarom is het belangrijk te ontdekken waar je blij van wordt, waar je van geniet en ’s ochtends voor uit bed springt.

Onder voedingssupplementen worden vitamines, mineralen, sporenelementen en probiotica verstaan.

Deze kunnen ter ondersteuning naast een gezond voedingspatroon worden ingezet om tekorten aan te vullen en klachten te voorkomen of bestrijden. Deze worden enkel ingezet als hiervoor wetenschappelijke onderbouwing is. Supplementen zijn niet bij de prijs van een consult inbegrepen.
Bij de behandeling van klachten is het belangrijk om verder te kijken en de oorzaak aan te pakken. Daarom kan het voorkomen dat er naast voeding ook op andere gebieden, lichamelijk of geestelijk, aandacht nodig is. Eventueel kan ik doorverwijzen of samenwerken met een leefstijlcoach.

stOERgezond werkt onafhankelijk. Hierdoor kan een selectie gemaakt worden uit supplementen van de beste merken.
Het is ook mogelijk, zelfs in veel gevallen wenselijk of noodzakelijk, om ontlasting- bloed- of speekselonderzoek te laten verrichten. Ik werk samen met RP Sanitas Humanus. In mijn praktijk maak ik gebruik van een Quantum Analyzer. Dit is een apparaat dat het menselijk lichaam doormeet door middel van een testbuis in je hand. Het apparaat stuurt een zwakke magnetische frequentie uit en verzamelt energie van het menselijk lichaam.
Vervolgens wordt door de respons van jouw lichaam de database vergeleken waarin de waarden opgenomen zijn zoals deze in een gezond lichaam zouden moeten zijn. Het meet dus de frequenties van je cellen in het lichaam en maakt daarmee een vergelijking met de gezonde frequenties. Hierdoor krijg je inzicht in de conditie van jouw verschillende lichaamssystemen, onder andere de conditie van het cardiovasculaire systeem, het maagdarm stelsel, het functioneren van organen zoals de lever, galblaas etc., een overzicht van eventuele tekorten aan vitaminen, mineralen & sporenelementen, een weergave van het endocriene systeem, immuunsysteem, schildklier, allergieën, een gynaecologische analyse en nog veel meer.
Deze, niet belastende, meetmethode meet zeer precies en na 2 á 3 minuten weet je hoe je fysieke systeem ervoor staat. Het is, naast een uitgebreide anamnese, een heel goed hulpmiddel om te gebruiken voor een check up en als basis voor verder onderzoek en behandeling.
De gezondheid in het algemeen hangt rechtstreeks af van een gezonde darm
De bacteriën die in je darmen leven – het darmmicrobioom – bestaan uit miljarden en miljarden bacteriën die vervolgens uit verschillende bacteriestammen bestaan. Als er sprake is van een dysbiose dan hebben we het over dat ongunstige darmbacteriën in de meerderheid zijn doordat de verschillende bacteriestammen in de war of gedood zijn door bijvoorbeeld suiker. Niet alleen suiker en verkeerde voeding kan het microbioom verstoren, ook bepaalde medicijnen kunnen dit doen; bijv antibiotica, maagzuurremmers of orale anti conceptie, de pil.
Vervolgens is een verstoorde darmflora (dysbiose) dan weer gelinkt aan allerlei metabole, hormonale, immunologische en neurologische aandoeningen.
De wetenschap laat ons zien dat onze gezondheid en de werking van ons immuunsysteem samenhangt met de opbouw van ons microbioom.
Het onderzoek van ontlasting is daarom in veel gevallen zeer nuttig en staat aan de basis van de behandeling van veel gezondheidsklachten.