Cholesterol, vriend of vijand?

Cholesterol, vriend of vijand?
Cholesterol is heel belangrijk!
🥑Het is een essentiële bouwstof voor de celmembranen van lichaamscellen
🥑Het is de bouwstof van hormonen ( cortisol, oestrogeen, testosteron)
🥑Het beschermt tegen infecties en ontstekingen
🥑Het is essentieel voor de opname van vetoplosbare vitamines (A, D, E en K)
🥑Het is de belangrijke bouwstof van myeline, dit beschermt onze zenuwcellen
🥑Het is belangrijk voor de aanmaak van gal en vitamine D
🥑Het is essentieel voor de prikkeloverdracht in de hersenen en functioneren van het gelukshormoon serotonine.
Bij beschadigingen in je lichaam vindt er een ontstekingsproces plaats. Je lichaam begint dan met de aanmaak van cholesterol omdat dit onze beschermer en bestrijder is van infecties en ontstekingen. Het helpt je lichaam om de ontstekingen en beschadigingen die daaruit volgen onder controle te krijgen. Het verhoogde cholesterol is dus geen oorzaak maar een gevolg van de ontstekingen!
Cholesterol verlagen met medicijnen is dus niet verstandig. Je lichaam maakt niet voor niets cholesterol aan. Er is gewoon iets aan de hand in je lichaam waardoor het nodig is. Deze ontstekingen ontstaan vaak door een verkeerde leefstijl en voeding en je kunt ze hebben zonder dat je dat door hebt. Laaggradige ontstekingen heet dat. Dit zijn ontstekingen waarbij geen acute ontstekingsverschijnselen zoals koorts, zwelling en rode huid optreden, maar waarbij je immuunsysteem wel actief is. Cholesterol wordt bij een ontsteking afgezet tegen de beschadigde vaatwand. Op lange termijn kunnen je bloedvaten hierdoor verstopt raken.
Maar een verhoogd cholesterol zegt eigenlijk nog steeds niets. Echt belangrijk is de hoeveelheid geoxideerd LDL cholesterol. Dit verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Zorg er dus voor dat dit gemeten wordt als je je cholesterol laat testen en ook de triglyceriden/HDL-ratio bepaald wordt. Dan heb je een compleet beeld in hoeverre je risico loopt op hart- en vaatziekten. De verhouding tussen de waardes HDL en LDL zijn van belang.⚖

Deel deze blog!