Bloedsuikergedoe….

Bloedsuiker gedoe ….
Ik denk goed na over wat ik eet. Jarenlang heb ik me niet goed gevoeld en last gehad van schommelingen in mijn bloedsuikers. Energiedips na het eten en geïrriteerd als ik onvoldoende had gegeten. Veel obstipatie en weinig energie. Ook mijn hormonen waren niet altijd in balans hierdoor. Het had alles te maken met mijn voedingspatroon en de stress in mijn lijf door de pijnklachten in mijn rug die ik had. De wisselende bloedsuikers hebben daar ook een grote invloed op gehad, ze beïnvloeden veel processen in ons lichaam!
Heb jij ook klachten van bloedsuiker gedoe? Heb je;
🍭Veel behoefte aan suiker
🍭Weinig energie
🍭Snel trillerig
🍭Brain fog
🍭Snel geïrriteerd
🍭Aankomen in gewicht en moeite met afvallen
🍭Hoofdpijn
🍭Hormonale klachten
🍭Gebrek aan concentratie
🍭Veel dorst en vaak plassen
Hoe komt dat?
Om voldoende energie te hebben moeten we goed eten. Koolhydraten bijv leveren deze energie.
De koolhydraten worden omgezet in glucose wat je lichaam een signaal geeft om insuline af te geven zodat cellen voldoende kunnen opslaan om energie af te geven.
Maar krijg je teveel (snelle) koolhydraten binnen dan gaat je lichaam meer insuline afgeven dan er opgenomen wordt en daar kun je klachten van krijgen. Hoe meer insuline, hoe meer je cellen opnemen voor energie, wat er oa toe kan leiden dat het teveel wordt omgezet in vet en je daardoor aankomt in gewicht. Is je bloedsuiker eenmaal hoog, moet het ook weer gaan zakken. Hoe hoger de bloedsuiker, hoe sneller de dip en daar raakt je lichaam een beetje van in paniek.
Je voelt je vermoeid, geïrriteerd en je lichaam gaat cortisol aanmaken zodat je je weer wat beter voelt. Stress voor je lijf dus. Je krijgt door die bloedsuikerpieken (suiker)cravings om weer meer “energie” te krijgen en daarmee is de cirkel rond….🔄
Wat kun je eraan doen?
Zorg dat je bord voor de helft gevuld is met groente!🍅🫑🥕 Deze bevatten langzame koolhydraten en veel vezels en deze zorgen ervoor dat je langer vol zit en vertragen de opname van de koolhydraten, daardoor blijft je bloedsuiker veel stabieler ⚖
Combineer ze met voldoende eiwitten en gezonde vetten. Samen zorgen ze voor voldoende energie voor de hele dag!

Deel deze blog!