Darmen-brein connectie

Darmen-brein connectie 🧠
In deze bijzondere tijd waar iedereen meer geestelijk onder druk komt te staan is het extra belangrijk goed voor je darmen te zorgen. Want daarmee zorg je tegelijkertijd goed voor je brein, wat maakt dat je (geestelijk) meer kunt hebben. Hoe dan?
Er loopt een razendsnel informatielijntje tussen ons hoofd en onze buik. Binnen een paar seconden kunnen je darmen een boodschap naar je hoofd sturen en andersom. Dit komt doordat je hersenen signalen sturen via je nervus vagus (je tiende hersenzenuw) naar je buik.
Het gevoel van ‘vlinders in je buik‘ of de knoop in je buik vlak voor een examen zijn hier beide voorbeelden van. Want hoe kan het anders dat examenstress (in je hoofd) een knoop in je buik zou kunnen maken? En daarna jouw spijsvertering kunnen platleggen? Want; stress, angst en depressie hebben een directe invloed hebben op je spijsvertering.
Andersom geldt dit gelukkig ook; je buik kan namelijk ook signalen sturen naar je hersenen. Meer dan 90% van je lichaamseigen serotonine (het stofje waardoor jij je gelukkig voelt) wordt in je darmen gemaakt en daarom heeft de balans in je darmflora invloed op hoe goed jij in je vel zit.
De darmen zijn het fundament van onze gezondheid en bepalen voor een groot gedeelte je gemoedstoestand. Als de balans in je darmen goed is, levert dit een geluksgevoel op. Is je darmgezondheid verstoord, dan kunnen gevoelens van angst en depressie sneller optreden.
Stress en spanning zorgt ervoor dat de productie van spijsverteringsenzymen vermindert, dat er minder maagzuur vrijkomt, je galblaas minder goed functioneert, de bloedstroom vermindert, je darmperistaltiek vermindert en het immuunsysteem onderdrukt wordt. Dit heeft een belemmerende invloed op je spijsvertering en veroorzaakt een verandering in de verhouding van je goede en slechte darmbacteriën.
Uit onderzoek blijkt dat de samenstelling van de bacteriën in de darmflora bij mensen met een depressie opmerkelijk anders is. Er was sprake van een overgroei van slechte bacteriën. De oorzaken van een verstoorde darm kunnen onder meer zijn; verkeerde voeding, stress, verminderde weerstand of antibiotica- of medicatie gebruik. Het is dus echt belangrijk je darmen op de juiste manier te voeden en te zorgen dat je de juiste verhouding tussen de goede en slechte darmbacteriën terug krijgt.

Deel deze blog!

Ook interessant