Detox, wel of niet goed?

Detox

Regelmatig hoor ik in het voorjaar; het is wel tijd voor een detox, even de boel opschonen……
Maar ik kan je vertellen, dat is eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee.
Een detox betekent vaak dat er veel sapjes gedronken worden, weinig vast eten, een overload aan groenten. Je lijf gaat ontgiften. Perfect denk je dan, want dat wil je toch? Maar, heb je er weleens over nagedacht dat je lijf deze gifstoffen ook moet kunnen afvoeren? Je lever moet dit wel aankunnen! Vaak is de lever eigenlijk al overbelast door alle toxische stoffen zoals bijvoorbeeld suikers, koffie en alcohol; precies de reden dat jij wilt detoxen. Niet zo handig dus. Want als de lever de boel niet goed kan afvoeren, blijven de toxische stoffen in je lijf en dan ga jij je nog beroerder voelen.
Nee, ik ben geen voorstander van rigoureus detoxen. Je vraagt zoveel meer van je lijf dan je eigenlijk beseft en wat handig is, dus doe het liever rustig aan.
Wat kan je doen om je lijf te helpen ontgiften?
🥦Drink meer water met mineralen, minimaal 6 tot 8 glazen per dag.
🥦Verander je voedingspatroon. Vooral de suikers, alcohol en koffie, laat die staan zodat je lever kan herstellen.
🥦Eet minder vaak, dit is vaak al voldoende om je lichaam de kans te geven afvalstoffen af te voeren.
🥦Ondersteun je lever met de mineralen die het nodig heeft, door meer kruisbloemige groenten te eten. Dit zijn bijvoorbeeld alle koolsoorten, maar ook broccoli, waterkers, paksoi, radijs en koolrabi.
Dus blijf weg van de gekke detoxsapjes, sapkuren en dagenlang vasten. Een wat mildere aanpak is vaak een stuk effectiever en vriendelijker voor je lichaam!
Wij eten vandaag de broccolisoep uit mijn receptenboek, met een extra krop paksoi erdoor, heerlijk en fijn voor onze lever en voor onze detoxcapaciteit!

Deel deze blog!

Ook interessant