Epigenetica

Epigenetica ๐Ÿ’œ
Hoe kan het dat iemand die zich volpropt met ongezond eten en nooit sport toch slank blijft? Of niet ziek wordt? Terwijl andere mensen bij een kleine afwijking van een gezond eetpatroon daar gelijk het effect van merken?
Bij de geboorte krijgen wij allemaal een bepaald DNA mee. Dit DNA is uniek en verandert niet. Het DNA is opgebouwd uit genen. Onze genen bepalen al onze (erfelijke) eigenschappen zoals de kleur van ons haar en onze ogen.
De genen bepalen ook of jij aanleg hebt voor bepaalde dingen. Bijvoorbeeld of je stressgevoelig bent, aanleg hebt voor hormonale klachten of dat je lichaam moeilijk je bloedsuikerspiegel kan regelen. Dit betekent nog niet altijd dat je daar negatieve gevolgen van ondervindt. Erfelijke aanleg komt namelijk vaak pas tot uiting na blootstelling aan omgevingsfactoren. Bijvoorbeeld:
๐Ÿ’œ Wat zijn je eet- drink- en beweeggewoonten?โ 
๐Ÿ’œ Ervaar je veel stress, pieker je veel of ben je (te) perfectionistisch?โ 
๐Ÿ’œ Wat is jouw mindset? Heb je positieve gedachten (over jezelf) of niet?โ 
๐Ÿ’œ Woon je in de buurt van de natuur of woon je vlak langs een drukke weg met veel uitlaatgassen?โ 
๐Ÿ’œ Heb je een liefdevolle opvoeding gehad?โ 
De reden dat erfelijke aanleg pas tot uiting komt na blootstelling aan omgevingsfactoren komt doordat deze omgevingsfactoren er voor kunnen zorgen dat bepaalde genen in- of juist uitgeschakeld worden. Dit noemen ze epigenetica en kan gezien worden als een soort mechanisme van je lichaam om zich razendsnel aan te passen aan de omgeving. โ Daarbij bevat elk DNA wat foutjes, waardoor het gen zich anders gedraagt. โ Op die manier kan een gen bij jou heel anders tot uiting komen dan bij iemand anders. โ 
Waar het op neer komt is dat een ongezonde leefstijl voor de ene persoon tot negatieve gevolgen kan leiden terwijl dat voor de ander niet zo hoeft te zijn. โ Vergelijk jezelf dus nooit met iemand anders en maak keuzes die voor jou goed voelen en goed zijn.
Een gezonde leefstijl kan erfelijke aanleg dus in een zekere zin compenseren want epigenetica is omkeerbaar, dat betekent dat bepaalde aandoeningen en in- en uitschakelingen van de genen kunnen herstellen door een gezonde leefstijl!๐Ÿ€

Deel deze blog!

Ook interessant