Vis: MSC vs ASC

Vis: MSC vs ASC 🐟
Deze week had ik met een collega een gesprek over vis en over de keurmerken die daarop staan, wat betekenen die eigenlijk? En wat voor vis en schaal- of schelpdieren kun je het beste kopen?
Je vindt op vis 2 keurmerken: MSC, voor wild gevangen vis en ASC voor kweekvis.
Bij het MSC-keurmerk wordt onder andere gekeken naar de gezondheid van de vis en de vangstmethode.
Het ASC keurmerk kijkt vooral naar de huisvesting van vis (kweekomstandigheden), laag antibioticagebruik (er wordt dus wel antibiotica gebruikt!), minimaal gebruik van wilde vis als visvoer voor kweekvis en de sociale omstandigheden op de fishfarm (dus goede beloning van de werknemers en geen kinderarbeid). Als vis het ASC-keurmerk heeft, weet je dat het uit kwekerijen komt die vervuiling van water door antibiotica proberen te beperken en dat er duurzaam visvoer wordt gebruikt.
Kweekvisserij heeft echter ook nadelen. Gekweekte vis wordt vaak gevoerd met wild gevangen vis en er is sprake van verontreiniging van het water waarin de kweekvissen worden gehouden (antibiotica en ziekteverwekkers). De vis en schaal- en schelpdieren zelf bevatten deze stoffen dan ook.
Het is ook zo dat je beter Nederlandse vis kunt eten, deze producten zijn vaak ook minder lang onderweg geweest voordat ze op ons bord terecht komen, dus verser.
Wil je vis kopen, dan doe je er goed aan om op het MSC-keurmerk te letten. Vis wat vrij geleefd en op een natuurlijke manier bewogen heeft én de tegenslagen in de natuur heeft doorstaan, hebben gegeten wat ze horen te eten en bevatten daardoor meer gezonde stoffen, die onder andere een belangrijke rol spelen in de aanmaak van energie in ons lichaam. Vis bevat nl veel goede bestanddelen. In witte vis zitten veel unieke eiwitten en weinig vetten. Vette vis, zoals zalm en tonijn, zit vol omega 3 en dat is goed voor de hersenontwikkeling🧠
Er zijn altijd meerdere opties te koop, dus je kunt kiezen; vis zonder dat er antibiotica resten en troep in zit, of met…tis maar net wat je wilt.

Deel deze blog!